Over mijn favoriete boek - en de kans dat jij het wel gekocht maar niet gelezen hebt

 

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Op zich had ik het best goed voor elkaar op mijn werk. Ik mocht gave dingen doen, en werkte hard. Ik had ook echt het idee dat ik goed aan het groeien was. Maar als ik eerlijk ben, gedroeg ik me in de kleine dingen stiekem verongelijkt. 

Als op mijn werk mijn idee niet omarmd werd, dan vond ik dat ‘ze’ er niets van begrepen. 

Als ik in een vergadering mijn zin niet kreeg, dan sloeg die vergadering nergens op. 

Ook op persoonlijk vlak legde ik, als het er op aan kwam, wel erg makkelijk de schuld bij de omstandigheden. Ik had het zelf niet eens in de gaten. 

Nu ik het opschrijf, lijkt het een overduidelijk gevalletje: get your shit together. Maar het inzicht moest toen nog even groeien. Het knaagde wel als ik me verongelijkt voelde. ‘Zo ben ik niet,’ dacht ik dan. Maar mijn ogen gingen pas open toen ik het boek ‘The 7 habits of highly effective people’ van Stephen Covey las.

Wat staat daar nou toch in?

Het boek beschrijft zeven eigenschappen om effectief te zijn in je leven. Dat leven omvat werk, geld, relaties, opvoeding. De eerste eigenschap is proa-ctiviteit en dat is de eigenschap die mijn denken en vooral mijn doen veranderde. ‘Proactief betekent dat we als menselijke wezens verantwoordelijk zijn voor ons eigen bestaan.’ Een van mijn favoriete woorden, die ik graag in presentaties gebruik, komt ook uit dit boek. ‘Response-ability’: in staat zijn om je eigen respons te kiezen. Het klinkt zo makkelijk, maar is niet perse eenvoudig om te doen. 

Volgens Covey worden we door onze omgeving reactief en is het belangrijk dat je in alles op zoek gaat naar waar je zelf invloed op hebt. Mensen richten hun tijd en energie vooral op wat hij de Circle of Concern noemt: de dingen waar je je wel zorgen over maakt, maar geen invloed op hebt. Je kunt gefrustreerd zijn dat de bedrijfsleiding een beslissing heeft genomen, waar je niets over te zeggen hebt. Of dat er in je wijk iets verandert zonder dat je ook maar van iets wist. Het is iets dat ik in ieder geval vaak opmerk: mensen zijn het gevoel kwijt dat ze zelf nog invloed op dingen hebben.

KIKI BAKKER-89.JPG
 

Maar we hebben toch wel invloed op onze omgeving?

Precies! Gelukkig is er volgens Covey nog een cirkel, namelijk de Circle of Influence. Deze cirkel is kleiner, en ligt binnen je circle of concern. Hoe meer je je tijd en energie focust op waar je wel invloed op hebt, hoe groter je invloedssfeer uiteindelijk wordt. Je invloed groeit door je eigen gedrag.

Dit inzicht veranderde mijn kijk ra-di-caal. Het maakte me een andere werknemer, collega en persoon. Ik zag in dat ik heel veel meningen had over dingen waar ik geen invloed op had. Ik wilde zo graag dat dingen anders gingen, en ik riep vanaf de zijlijn hoe het wel moest. Maar in plaats van effectief te zijn, werd ik een gefrustreerde betweter. Ik riep wel dat ‘anderen het niet begrepen’, maar dat ging altijd over de Circle of Concern. Pas toen ik me richtte op waar ik invloed op had, veranderde het resultaat. Ik werd veel effectiever.

Het gaat Covey trouwens  niet alleen om werksituaties. Het draait juist om eigen verantwoordelijkheid of eigenaarschap in AL je kleine dagelijkse gedrag. Bijvoorbeeld als iemand jou niet belt terwijl je een afspraak hebt. Waarom bel je zelf niet alsnog? Of als je iets verkeerd hebt gedaan, waarom begin je een email dan niet met een korte sorry, en dan weer door. Er zijn zoveel van die kleine dagelijkse gedragingen die bepalen wie we echt zijn als mens, naar onszelf en naar anderen toe. Juist in die kleine dingen kunnen we, zoals de Amerikanen zeggen, de boel echt ownen. Opstaan voor je eigen gedrag, verantwoordelijkheid nemen voor het allerkleinste. 

Kortom.

Om te veranderen, heb je een ander perspectief op jezelf nodig. Voor mij veranderde de Circle of Influence mijn kijk op hoe ik met mensen omging, hoe ik met mezelf omging. Pas toen kon ik ervoor zorgen dat ik niet alleen het verschil kon roeptoeteren, maar ook het verschil kon máken. Ik wens jou hetzelfde toe. Ik wens jou dat je niet alleen weet maar ook voelt dat je zelf ownership hebt over je eigen reactie. 

Wist je trouwens dat mensen maar zo’n 40% van de boeken lezen die ze aanschaffen. Geen idee of dat waar is, maar ik las het ergens. Ik ken wel mensen die deze bestseller van Covey al tien jaar in hun koffer stoppen om op vakantie te lezen en er nooit aan toekomen. Ook ik liet het - nadat ik het op aanraden van een collega kocht -  zeker twee jaar in de kast staan. Maar het had zo’n impact dat ik hoop dat jij, hoelang dit boek ook al in de kast staat, het vandaag nog oppakt en begint met lezen. 

De wereld kun je misschien niet direct veranderen met die eerste bladzijde, maar dat kan altijd morgen weer. 

 
 

Wil jij goede voorbeelden hoe je die beweging in je organisatie voor elkaar krijgt? Ik heb mijn jarenlange kennis en ervaring nu samengebracht in een gratis E-book ‘Hoe dan?’ Als bonus gratis toegang tot 9 korte video’s met voorbeelden! Helemaal voor niks!


Vul hieronder je naam en mailadres in, dan ontvang je het direct in je inbox.

 

gerelateerde blogs