Vertrouwen op je achterban

 

KIKI BAKKER-59.JPG

Het is geen verrassing dat het leiderschap van organisaties niet altijd op de eigen achterban zit te wachten. Of je nu formele medezeggenschap of ledenorgaan bent, of een individuele medewerker: je wilt dat jouw informatie echt wordt ingezet om je omgeving te veranderen. Dat doet een organisatie alleen als de informatie die ze krijgen ook echt is, representatief en zinvol.

Echte informatie betekent dat je achterban niemand naar de mond praat. Dat er geen sociaal wenselijke antwoorden worden gegeven. Dat elk geluid doorklinkt. Dat mensen ook echt zeggen wat ze vinden. En niet bang zijn dat daar een consequentie aan hangt.

Representatieve informatie betekent dat je de informatie van al je leden krijgt en niet alleen van je actieve kader. In de meeste organisaties is zo’n 5% heel actief in lokale besturen, vakgroepen of clusters (afhankelijk van hoe je organisatie is ingedeeld). En jij wilt alle geluiden horen, niet alleen die via de indirecte vertegenwoordiging.

Vertrouwen geven. En niet bij de eerste rimpel denken dat het mis gaat.

En natuurlijk moet de informatie zinvol zijn. Soms zie ik bestuurders die ‘bang’ zijn dat ze onzinnige ideeën voorgelegd krijgen, of moeten uitvoeren. Terwijl de beste ideeën ontstaan door co-creatie en doordat leden elkaars ideeën kunnen aanvullen en verbeteren. Dat brengt zichzelf in evenwicht. Zo ontstaat er ook nog eens voldoende draagvlak voor het idee.

Om de juiste informatie te krijgen, heb je als organisatie vertrouwen nodig. In je eigen achterban. Dat jouw achterban hetzelfde doel nastreeft als jij, en dat bij hen het doel van de organisatie ook voorop staat. Heb vertrouwen dat je er samen uit komt.

Dat is de enige manier om je achterban echt te betrekken. Vertrouwen geven. En niet bij de eerste rimpel in dat vertrouwen denken dat het mis gaat. Maar er ook dan op vertrouwen dat jouw organisatie sterk genoeg is. Als je vertrouwen geeft, zul je verbaasd zijn over wat je terugkrijgt.



Wil jij goede voorbeelden hoe je die beweging in je organisatie voor elkaar krijgt? Ik heb mijn jarenlange kennis en ervaring nu samengebracht in een gratis E-book ‘Hoe dan?’ Als bonus gratis toegang tot 9 korte video’s met voorbeelden! Helemaal voor niks!


Vul hieronder je naam en mailadres in, dan ontvang je het direct in je inbox.

 
 
 
 

gerelateerde blogs